сите категории

Вести

Прилики за употреба на кинески огномет

2023. 02.17

Огномет, Исто така, повика петарди или Baozhu во Кина, се широко користени во прилики како фестивали, свадби и церемонии за отворање бизнис. Како незаменлив дел од кинеската народна култура, има историја од повеќе од 2,000 години. Најголемата употреба на огномет во Кина обично доаѓа од прославата на кинеската нова година (Пролетниот фестивал).

 

 

Со најмасовната употреба на огномет на оваа планета, Кинезите го применуваат во многу рекреативни и церемонијални прилики како јавни фестивали, свадби, па дури и погребни церемонии. Еве листа на најчести прилики.

 

Кинеската Нова Година

 

Меѓу сите традиционални фестивали и празници, употребата на петарди е најмасовна за време на кинеската Нова година. Луѓето ќе ги тргнат на кинеската Нова година"Ева, Првата Нова Година и Фестивалот на фенерите. Наменет е да се збогува со старото и да го дочека новото, а луѓето веруваат дека тоа носи среќа и среќа.

Фестивал Кингминг

 

Ова е лоша прилика, така што употребата не е за прослава, туку за комеморација. Се вели дека покојникот ќе се разбуди од звукот и ќе ги земе приносите. Сега овој обичај обично се гледа во руралните области.

Свадбена церемонија

 

Кога луѓето имаат свадбени церемонии, особено традиционалниот стил на свадба, петардите се сосема неопходни, кои носат благослов и среќа на младенците.


Погреб

 

На погребите, петардите се користат за комеморација, а луѓето ги користат за да ги испратат мртвите


Домашно затоплување

 

Кога се вселуваат во нова куќа, пријателите и роднините на сопственикот на куќата ќе дојдат да го прослават потегот со палење петарди.

Отворање продавница

 

Луѓето палат петарди за да навестат поволен деловен почеток. Тоа е исто така добар начин да ги натерате луѓето околу веднаш да ја запознаат новата продавница.


Почеток и завршување на проектот

 

Кога ќе започне градежен проект, петардите ќе се користат за да се повика на непречен развој и избегнување на несреќи. Понекогаш, кога некој голем проект е успешно реализиран, луѓето исто така ќе организираат огномет за прослава.